🚚 Ingyenes szállítás 37 990 Ft felett | ✅ 100% elégedettségi garancia
Főoldalra / Tanácsok / Testtömeg-index – BMI számítás. A tiéd mennyi?
 

Testtömeg-index – BMI számítás. A tiéd mennyi?

Becsült olvasási idő: 3 min
Megjelenés ideje: 03/01/2022
Testtömeg-index – BMI számítás. A tiéd mennyi?

Tudod, mely adatról beszélnek az emberek legnehezebben?

Ez határozottan a testsúly. Főleg azért, mert az életkoroddal vagy mondjuk a magasságoddal ellentétben ezt a dolgot befolyásolhatod.

Nem meglepő tehát, hogy időnként mindenki elgondolkodik rajta titokban, mennyi is az ideális testsúlya.

A TESTTÖMEG INDEX KISZÁMÍTÁSA

Többféle módon juthatsz ehhez az adathoz. Közülük legkiemelkedőbb a testtömeg index, melyet az alábbi kalkulátor segítségével tudsz meghatározni.

BMI KATEGÓRIA
18,5 alatt kóros soványság
18,5–24,99 normál testsúly
25–29,99 túlsúly
30,0–34,99 I. fokú elhízás
35,0–39,99 II. fokú elhízás
40 felett III. fokú elhízás

A testtömeg-index kiszámítása

MI A TESTTÖMEG-INDEX?

A testtömeg index (BMI) egy olyan adat, amely a testsúly és a testmagasság négyzetének arányát veszi alapul. Megállapíthatod belőle, hogy mi is a helyzet a testsúlyoddal.

A kapott érték segítségével a fenti táblázatból megtudhatod, hogy testsúlyod túl alacsony, optimális, esetleg túlsúllyal küzdesz-e.

Ha arra a következtetésre jutsz, hogy testtömeg indexed jelentősen eltér a kívánt kategóriától, akkor a fenti kalkulátor segítségével gyorsan kiderítheted, hány kilogrammot kellene leadnod vagy esetleg híznod.

Hogyan lehet ezt megtudni? Úgy, hogy az egyenlet egyedüli befolyásolható változóját – tehát a testsúly értékét – addig változtatod, amíg nem kapsz számodra optimális értéket.

Így könnyen megtudhatod, milyen messze vagy valójában az ideális testsúlyodtól.

A fő kérdés azonban az, hogy ezek az információk valóban pontosak-e.

Igaz ugyan, hogy a testsúlyt illetően a testtömeg indexet már régóta megbízható adatnak tekintik. Figyelmeztetlek azonban, hogy a módszernek van néhány hiányossága is.

A BMI KALKULÁTOR HIÁNYOSSÁGAI

A BMI célja alapvetően az emberek széleskörű tájékoztatása volt.

Összefüggés van ugyanis a magas testtömeg index és bizonyos betegségek fellépésének nagyobb valószínűsége között, de ez azonban korántsem elegendő az ideális testsúly meghatározásához.

TESTTÖMEG INDEX – KÉPLET

A bmi kalkulátor hiányosságaiEmellet maga a képlet is, amellyel kiszámíthatod a BMI-t, meglehetősen egyszerű:

BMI = testsúly (kg) / (testmagasság (m))2

Azonnal láthatod, hogy az egyenlet csak a súlyt és a magasságot veszi figyelembe, ami korántsem elég ahhoz, hogy felvázolja az egyén valós állapotát.

Ne feledd, hogy közérzeted, egészséged és testalkatod szempontjából fontos szerepet játszik az izomtömeg, a testben lévő vízmennyiség aránya, a genetika, de a tervek, célok és még sok minden más is.

Annak a személynek az ideális testsúlya, aki maratont szeretne futni, vagy pedig azé, aki izmosabb testalkatra vágyik, azonos testmagasság ellenére is mindenképpen eltérő lesz.

A hiányosságokat illetően azonban nem ez az egyedüli gond.

A FÉRFIAK ÉS A NŐK BMI-je ELTÉRŐ?

Bmi időseknek

A fentieken kívül további probléma merül fel, mert a BMI nem tesz különbséget férfiak és nők között. Bár ugyanazon testtömeg index esetén általában zsírarány-különbségek állnak fenn, ezt egy táblázat sem veszi figyelembe. Egyértelmű viszont, hogy az életminőség szempontjából pontosan a zsírarány játszik rendkívül fontos szerepet.

Ugyanakkor az egyéni kívánságok is nagyon eltérőek. Különösen a férfiak és a nők kívánságainak összehasonlítása esetén.

Ezért ne hagyd, hogy megtévesszenek azok a kalkulátorok, amelyeknél nemedet is megadhatod, hisz a kiválasztott lehetőségtől (férfi/nő) függetlenül az eredménynél ezt nem veszik figyelembe. Ez félrevezetés, tehát jó, ha tisztában vagy vele.

És még egy fontos figyelmeztetés …

BMI IDŐSEKNEK

A fentieken kívül meg kell jegyezni, hogy a BMI az életkor előrehaladtával nem változik.

Ez viszont további kockázatot jelenthet.

Nagy ugyanis a valószínűsége annak, hogy az egyén az életkor előrehaladtával veszít izomtömegéből. Ha viszont testsúlya emellett változatlan marad, az azt jelenti, hogy a különbséget minden bizonnyal a zsírfelesleg növekvő részaránya „fedezi”.

Éppen ezért nagyon fontos felhívni a figyelmet erre a szabályra, mert saját meglepetésükre egyre többen tapasztalnak közérzetromlást, a változatlan BMI ellenére.

Ez annyit jelent, hogy tekintet nélkül a testösszetételre, az izomtömeg és a zsír aránya kimondottan fontos szerepet játszik.

Mi van a BMI-vel gyermekek esetén?

GYERMEK BMI

Gyermek bmi

Őszintén szólva …

Az ideális testsúly kiszámításának ez a módja a kicsik esetében sem igen szerencsés. Igaz ugyan, hogy a gyermekek testtömeg-index szerinti besorolása eltér a felnőttekétől, de ennek ellenére meglehetősen hiányos. Figyelembe veszi ugyan az életkort és a nemet, de a kategóriák nagyon általánosak és nem mutatnak reális képet a lakosságról.

Ezért azt javaslom neked, hogy teljesen más módon próbáld meghatározni a számodra ideális kg-t.

Figyelj …

Igaz, hogy ismerünk bizonyos javaslatokat és irányelveket, de szerintem nem létezik olyan kalkulátor, amely pontosan megmondaná, hány kilónak kellene lenned.

Egyszerűen azért, mert csakis te tudod, hogy érzed magad a bőrödben, egészségügyi problémák nélkül.

Ahelyett, hogy az ideális testsúlyon törnéd a fejed, hallgass önmagadra és testedre, majd összpontosíts a következő lépésre.

Függetlenül attól, hogy érzed magad az átalakulásod során, majd csak idővel fog kiderülni, hogy mi a legjobb neked. Pillanatnyilag egyáltalán nem számít, hogy 70, 68 vagy 65 kilóról beszélünk, a lényeg, hogy a mutató jó irányba kezdjen mozdulni.

Lényegtelen, hogy mit szeretnél elérni – a mértéktartó, egészséges és változatos étrend játszik kulcsfontosságú szerepet a siker útján, gyógyszerekre semmi szükség.

Szóval már alig várom, hogy elmondd mi a célod, és örömmel állok a rendelkezésedre.

Írj hozzászólást vagy küldj e-mailt: [email protected].


Megosztás a közösségi médián

Mihályról

Gersi Mihály, az egészséges életmódról szóló Golden TREE portál társalapítója, melyet több, mint 100.000 olvasó látogat havonta, valamint a Tökéletes Edzés és a Tökéletes Étrend című sikerkönyvek szerzője.

Olvass többet a szerzőről
A megfelelő tanácsokkal és információkkal mindenkinek sikerül - neked is!
Add meg email címed az ingyenes tanácsokért, melyek már több, mint 10.000 embernek segítettek.
Legyünk barátok