🚚 Ingyenes szállítás 37 990 Ft felett | ✅ 100% elégedettségi garancia
Főoldalra / Tanácsok / A szájüregben lévő rossz baktériumok elősegítik a betegségek kialakulását
 

A szájüregben lévő rossz baktériumok elősegítik a betegségek kialakulását

Becsült olvasási idő: 7 min
Megjelenés ideje: 06/05/2024
A szájüregben lévő rossz baktériumok elősegítik a betegségek kialakulását

Lehet bármi kellemetlenebb, mint a rossz lehelet épp az első randin vagy egy fontos munkahelyi megbeszélésen?

Jusson eszedbe, amikor kezeddel eltakarod a szádat, nagy ívben kerülgeted a beszélgetőpartnereidet, és folyton rágózol, de a rossz lehelet továbbra is kitart…

Egy kész rémálom, amely szükségtelenül tehet tönkre egy szenvedélyesnek ígérkező csókot, egy sikeres üzleti megállapodást vagy csak egy laza beszélgetést a kollégáiddal.

Őszintén? Egyszerűen fogalmazva senki sem szeretné a „büdös szájú” szerepét játszani.

A kellemetlen lehelet, amelytől szinte lehetetlen megszabadulni, nemcsak az önbecsülésre és a társas kapcsolatokra van hatással, hanem egy csendes riasztó is, amely figyelmeztet a nem kívánt vagy rossz baktériumok jelenlétére a szánkban…

A szájüregednek ezek a csakis mikroszkóp alatt látható lakói nemcsak számos kellemetlenség forrása, hanem komolyabb betegségek kialakulásában is fontos szerepet játszhatnak.

Íme tehát egy tény, amit már az elején érdemes megjegyezni: a szájüreg egészsége közvetlenül összefügg az általános egészségeddel és jóléteddel.

Közösen megvizsgáljuk, hogy miért lehetnek a szájüregben lévő rossz baktériumok komoly egészségügyi problémák forrásai, és hogyan kezelhetjük őket, mielőtt komoly problémát okoznának.

TARTALOM:

 1. MENNYI BAKTÉRIUM TALÁLHATÓ A SZÁJÜREGBEN?
 2. A ROSSZ BAKTÉRIUMOK HATÁSA A SZERVEZETRE
 3. HOGYAN NÖVELHETJÜK TERMÉSZETES MÓDON A JÓ BAKTÉRIUMOK SZÁMÁT?
 4. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ORÁLIS PROBIOTIKUMOKAT?

MENNYI BAKTÉRIUM TALÁLHATÓ A SZÁJÜREGBEN?

Mennyi baktérium található a szájüregben

Kezdjük egy megdöbbentő ténnyel…

Tudtad, hogy a szádban több mint 6 milliárd baktérium (700 különböző faj) él?

Tehát a szájüreged mikrobiomja valóban figyelemre méltó változatosságú. Természetesen a baktériumok mennyisége és fajtái egyénenként eltérőek lehetnek – olyan tényezőktől függően, mint az általános szájhigiénia, az étrend, az életmód és a genetika.

Hangsúlyozzuk, hogy a baktériumok jelenléte a szájüregben nem feltétlenül rossz dolog: egyesek hasznosak és fontos szerepet játszanak a szájüreg egészségének megőrzésében, míg mások számos betegséget okoznak.

A szájüregben lévő „rossz” baktériumok azok, amelyek fogszuvasodást, ínygyulladást, a fogszövetek gyulladását és egyéb szájüregi betegségeket okozhatnak, amelyek fokozatosan a szervezet teljes összeomlásához vezetnek.

A ROSSZ BAKTÉRIUMOK HATÁSA A SZERVEZETRE

A szájüreg tehát tökéletes élőhely a káros egysejtű mikroorganizmusok számára. Hogy miért?

Mert állandóan nedves, viszonylag semleges pH-értékkel és kellemes hőmérséklettel rendelkezik. De vigyázz – a rendkívül kellemes környezet ellenére nem minden káros baktérium marad a szádban…

A baktériumok közül sokat öntudatlanul is lenyelsz, a beleidbe kerülnek, és a vérkeringéssel tovább szállítják őket.

A rossz baktériumok elszaporodása tehát nem csak egy „ártatlan” ínybetegséget vagy fogszuvasodást okoz, hanem egy láncreakciót indít el, amely az egész szervezetre kihat.

A káros mikroorganizmusok a véráram útján az egész szervezetben megtelepednek, és olyan súlyosabb állapotokhoz vezethetnek, mint a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, sőt egyes rákos megbetegedések.
Kellemetlen lehelet

KELLEMETLEN LEHELET

Kellemetlen lehelet ezt komolyan kell venni!

Ez egy olyan figyelmeztető jel, amely mélyebb problémákra utal a szájüreg egészségével kapcsolatban.

A legtöbb rossz leheletet többnyire a szájüregben található ételmaradékokkal, elhalt sejtekkel és egyéb szerves anyagokkal táplálkozó baktériumok felszaporodása okozza. Ahogy ezek a baktériumok lebontják a fehérjéket, kénvegyületeket szabadítanak fel, amelyek a rossz lehelet fő okozói.

FOGKŐ

A ronda és káros fogkövet a szájüregben lévő rossz baktériumok okozzák.
fogkő

A fogkő a lepedékből származik, amely a szájüregben lévő baktériumok, ételmaradékok és nyál kölcsönhatásának terméke.

A puha és ragacsos lepedék láthatatlan bevonatként tapad a fogakra és az ínyre. A rendszertelen fogmosás és fogselyem használata miatt a nyál ásványi anyagai behatolnak ezekbe a lepedéklerakódásokba, – ami egy porózus anyag – és fogkő fokozatos kialakulásához vezet.

Ha a fogkő egyszer már beágyazódott a fogakba és az ínyvonal alá, nemcsak a mosolyodat ronthatja el, hanem súlyos ínygyulladást és számos egyéb szövődményt is okozhat.

FOGSZUVASODÁS

A fogszuvasodás, szaknyelven káriesz, szintén a fogaid egészségének rejtett ellenségének számít.

Kíváncsi vagy, hogyan „lopakodik” a szájüregbe?
fogszuvasodás

Egyszerű: minden korty cukros itallal és minden falat csokoládéval.

A fogszuvasodás ilyenkor árnyékként húzódik meg a szája sarkában, ahol láthatatlan baktériumok rejtik el cukor- és keményítő éhes ivadékaikat. Ezek a gonosztevők savakat választanak ki salakanyagként, amelyek lassan, de folyamatosan behatolnak a fogzománcba.

Idővel lyukak keletkeznek a fog felszínén, amelyek fájdalmat, érzékenységet és akár fogvesztést is okozhatnak, ha nem cselekszel időben.

FOGÍNYBETEGSÉGEK

Egy kis figyelmetlenséggel és rossz higiéniával egy másik dráma is kibontakozik a szájüregedben, eleinte némán: az ínybetegség, amelyet enyhébb formájában ínygyulladásnak, előrehaladottabb stádiumában pedig parodontitisnek neveznek.

Ez egy gyakori és még gyakrabban figyelmen kívül hagyott probléma, amely az ínyszöveteket érinti.

A fogínybetegség az ínyszegélyen felhalmozódó bakteriális lepedékkel kezdődik, amely fogmosáskor vagy fogselyem használatakor gyulladást, bőrpírt és vérzést okoz az ínyen.

Ha nem kezeled, a fogínybetegség vagy „ínygyulladás” parodontitisszé fejlődhet, amikor is a gyulladás átterjed a csontra és a fog egyéb tartószerkezeteire, ami súlyosabb egészségügyi problémákhoz, sőt akár a fog elvesztéséhez is vezethet.
Fogínybetegségek

EGYÉB BETEGSÉGEK

A szájhigiénia és az általános egészségi állapot közötti kapcsolat tehát rendkívül szoros!

A szájban lévő rossz baktériumok által okozott gyulladás a test más részeire is kihathat, és számos betegség kialakulásához vezethet, többek között tüdőgyulladáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, ízületi gyulladáshoz, májgyulladáshoz és nyelőcső rákhoz.

HOGYAN NÖVELHETJÜK TERMÉSZETES MÓDON A JÓ BAKTÉRIUMOK SZÁMÁT?

Ezen a ponton valószínűleg mindannyian egyetértünk abban, hogy a szájüregünk egészsége sokkal több, mint a fogfájás, a fogszuvasodás és a rossz lehelet mentesség…

És abban is kétségtelenül egyetértünk, hogy legfőbb ideje, hogy örökre búcsút ints a rossz leheletnek és az ebből fakadó rossz egészségi állapotnak!

És ne feledd …

A szájüregben lévő rossz baktériumok fontos szerepet játszanak a különböző betegségek kialakulásában, ezért a napi szájhigiénia elengedhetetlen – nemcsak a ragyogó mosolyért, hanem az általános egészségedért is.

Ha kifejezetten érdekel, hogyan előzheted meg a rossz leheletet, és hogyan erősítheted meg a jó baktériumokat a szádban, íme néhány egyszerű, de hatékony trükk:

1. FOGMOSÁS ÉS FOGSELYEM HASZNÁLATA

Javasoljuk, hogy minden reggel és minden este szánj két percet a fogmosásra és a fogselyem használatára.
Fogmosás és fogselyem használata

A fogmosás az elsődleges módja annak, hogy megakadályozd a túlzott savasodást a szádban. A fogselyem eltávolítja a fogak közötti ételmaradékot is, amelyek összegyűjthetik a baktériumokat és az íny gyulladását vagy fertőzését idézhetik elő.

De vigyázz – bármennyire is jót tesz neked a fogmosás és a fogselyem, kerüld a szájvíz túlzott használatát, mivel gátolja a jó baktériumok termelődését, és ezért eléggé megzavarja a szájüregi mikrobiomodat.

2. MINDEN ÉTKEZÉS UTÁN ÖBLÍTSD KI A SZÁDAT VÍZZEL

Ahelyett, hogy minden étkezés után szájvízhez nyúlnál, sokkal jobb, ha evés után gyorsan kiöblíted a szádat vízzel. Ez az egyszerű trükk segít korlátozni a káros baktériumok terjedését a következő fogmosásig.

3. TÖBB ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSTöbb zöldség és gyümölcs

A szájüreged egészsége szempontjából fontos, hogy korlátozd a cukorbevitelt, amely elősegíti a káros baktériumok szaporodását és a savtermelést.

Másrészt a rostban gazdag ételek, különösen a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása megakadályozza a fogínybetegség előrehaladását.

A rostok segítenek növelni a nyál mennyiségét a szájban. Ez segít gyorsabban megszabadulni a felesleges tápláléktól, és fenntartja a sav-bázis egyensúlyt.

4. ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ A ROSSZ LEHELET ELLEN

A probiotikus por számos módon segíthet rossz lehelet esetén:

 • kiegyensúlyozatlan szájüregi mikrobiomot,
 • megakadályozza a baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben és
 • csökkenti az emésztési nehézségeket.

Ezért szakértőinkkel együttműködve kidolgoztunk egy egyedülálló megoldást, amellyel napi kevesebb, mint harminc másodperc alatt biztosíthatod a szájüregi mikrobiom tökéletes egyensúlyát.

Golden Tree Oral Biotics egy 4 az 1-ben megoldás:

 • Csökkenti a fogszuvasodás esélyét.
 • Oral Biotics étrend-kiegészítő a rossz lehelet ellenSegíti a lepedék képződését megakadályozó enzimek termelését.
 • Küzd a káros baktériumok ellen, amelyek az íny gyulladását okozzák.
 • Antimikrobiális peptideket termel, amelyek aktívan célozzák a kellemetlen lehelettel járó káros baktériumokat.

A széles határspektrumát a következő öt törzsnek köszönheti:

LACTOBACILLUS REUTERI

Ez a csodálatos törzs olyan antimikrobiális molekulákat képes előállítani, amelyek a São Paulo-i Nemzeti Egyetem tudósainak kutatásai szerint hihetetlen 86%-kal csökkentik az összes rossz baktérium növekedését.

LACTOBACILLUS PARACASEI

Ez a törzs eltávolítja a fő rossz baktériumot, a Streptococcus mutans-t, ami a fogszuvasodást okozza.

A Lactobacillus paracasei megakadályozza ennek a baktériumnak a terjedését és eltávolítja a vele hozott összes toxint is.

BIFIDOBACTERIUM LACTIS

A Bifidobacterium lactis vagy BL-04 elősegíti a különböző vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, így járul hozzá a fogak és a fogíny egészségének megőrzéséhez.

S. SALIVARIUS K12

Ez a törzs betelepíti a szájüreget, a sejtekhez tapad, így uralkodik a káros baktériumok felett.

Egy tanulmány során az S. Salivarius K12 elképesztő módon 90%-ban csökkentette a torok fertőzéseit, mindössze hat hónap alatt.*

S. SALIVARIUS K18

Ez a törzs tudományosan bizonyítottan kolonizálja a szájüreget és hozzájárul a jó baktériumok szaporodásához, segíti a természetes probiotikumként ható és a szájüregi és ínybetegségek megelőzését szolgáló bakteriocinek természetes termelését, hozzájárul a plakkot lebontó enzimek, például a dextrán és az ureáz termeléséhez, elősegíti a szájüreg semleges pH-értékének kialakulását, hozzájárul a szájüregi mikrobióta egyensúlyához és csökkenti a gyulladást.

HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ORÁLIS PROBIOTIKUMOKAT?

Nem is lehetne egyszerűbb!

Naponta egyszer szórj egy tasakkal a nyelvedre és kész is vagy.

Hogyan kell alkalmazni az orális probiotikumokat

Ha tehát egyszer és mindenkorra meg akarod szüntetni a rossz leheletet, javasoljuk, hogy minél hamarabb próbáld ki ezt a fenomenális megoldást, amelynek hatékonyságáról 100%-ig meg vagyunk győződve.

Olyannyira, hogy készek vagyunk visszafizetni a teljes vételárat, ha két hónapon belül nem látod a kívánt eredményt.

Nincs más dolgod, mint az alábbi linkre kattintani és kipróbálni a Golden Tree Oral Biotics-et:

https://www.goldentree.hu/shop/oralis-probiotikum-oral-biotics/


Megosztás a közösségi médián

Mihályról

Gersi Mihály, az egészséges életmódról szóló Golden TREE portál társalapítója, melyet több, mint 100.000 olvasó látogat havonta, valamint a Tökéletes Edzés és a Tökéletes Étrend című sikerkönyvek szerzője.

Olvass többet a szerzőről
AJÁNLJUK
a blogban használt termék
Tejsavbaktérium komplex szájhigiéniára.
A megfelelő tanácsokkal és információkkal mindenkinek sikerül - neked is!
Add meg email címed az ingyenes tanácsokért, melyek már több, mint 10.000 embernek segítettek.
Legyünk barátok