🚚 Ingyenes szállítás 37 990 Ft felett | ✅ 100% elégedettségi garancia
Főoldalra / Tanácsok / Mi segít, ha gyomorégéstől szenvedsz?
 

Mi segít, ha gyomorégéstől szenvedsz?

Becsült olvasási idő: 7 min
Megjelenés ideje: 11/04/2022
Mi segít, ha gyomorégéstől szenvedsz?

A pizzára, hamburgerre, csokoládéra, tésztára vagy más, hasonló ételekre gondolva felfordul a gyomrod?

Persze, hogy nem!

Mindannyian imádjuk ezeket a bűnös ételeket – magamat is beleértve.

De vigyázat!

Nagy a valószínűsége, hogy ezen bűnös ételek fogyasztása után egy borzasztóan kellemetlen érzés lesz úrrá rajtad.

TARTALOM

 1. EGY KELLEMETLEN ÉRZÉS, AMELY MIATT SZÓ SZERINT SZENVEDSZ
 2. MI A GYOMORÉGÉS OKA?
 3. A GYOMORÉGÉS KOMOLY FIGYELMEZTETÉSNEK SZÁMÍTÓ TÜNETEI
 4. VESZÉLYES ROSSZ SZOKÁSOK, AMELYEK GYOMORÉGÉST OKOZNAK
 5. A BÉLGÁZOK ÉS A LASSÚ ANYAGCSERE A KATASZTRÓFA RECEPTJE
 6. A HATÉKONY MEGOLDÁS EGYSZERŰ
 7. MÉG MI SEGÍT A GYOMORÉGÉS ELLEN?

EGY KELLEMETLEN ÉRZÉS, AMELY MIATT SZÓ SZERINT SZENVEDSZ

Egy kellemetlen érzés, amely miatt szó szerint szenvedsz

Amikor azt érzed, hogy ég, kapar és fáj, nyilvánvalóvá válik, hogy támad a reflux.

Ez egy felettébb kellemetlen helyzet, amely kétségkívül hatással van az életminőségedre.

A gyomorsav éjszaka tönkreteszi a megérdemelt pihenésedet, egyúttal pedig gyakran a fő oka annak, hogy inkább otthon maradsz, mintsem szórakoznál és lazítanál.

Mivel tudom, hogy az az álmod, hogy végre megszabadulj ettől a torkodat megszálló kellemetlen égő fájdalomtól, elárulom, hogy ez te szerencsés napod.

Nézd…

Ha megérted, miért jelentkezik ez a kellemetlen érzés, garantálom, hogy lényegesen gyorsabban megtalálod a megoldást, mint ahogy azt képzelnéd.

A hab a tortán pedig, hogy csupán néhány másodpercen belül kipróbálhatod.

Tudom, szuperül hangzik, ezért azt ajánlom, mielőbb fedjük fel, mi ejtőzik ezen tünetek mögött.

MI A GYOMORÉGÉS OKA?

Oké…

Kevés emberben tudatosult, hogy a reflux a testünk egyik legfontosabb izmával áll szoros kapcsolatban.

Így van!

Mi a gyomorégés oka?
A nyilak a nyelőcső alsó záróizmának a helyét mutatják.

Miután elfogyasztottad az ételt, az a nyelőcsövön keresztül utazik a gyomorig. Arról, hogy ez a rendkívül fontos folyamat zökkenőmentesen mehessen végbe, és az ételdarabkák valóban eljussanak a gyomorba, a nyelőcső alsó záróizma gondoskodik.

Egyúttal ugyanez az izom gátolja, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe.

És az emésztőrendszered e pontja játssza ebben az egyik legfontosabb szerepet.

Nézd…

Ahhoz, hogy az étel állaga egyáltalán megváltozhasson és végighaladhasson az emésztőrendszeren, valamint a szervezetet elláthassa tápanyagokkal, az anyagcsere folyamatában fontos szerepet tölt be a gyomorsav.

Alaphelyzetben ez semmilyen problémát sem okoz, a gyomorfalad ugyanis alkalmazkodott az említett anyag savasságához.

Ez azonban nem vonatkozik a nyelőcsövedre. Mivel a nyelőcső nyálkahártyája eltér a gyomorfalétól, súlyos problémák léphetnek fel.

gyomorfalad

Mégpedig…

Ha a nyelőcső alsó záróizma nem látja el a feladatát, a dolog logikus. Mivel a „sorompó” nem működik rendeltetésszerűen, a savas gyomortartalom felcsap a nyelőcső felé.

És ez a fő oka annak, hogy gyomorégéssel küzdesz.

A GYOMORÉGÉS KOMOLY FIGYELMEZTETÉSNEK SZÁMÍTÓ TÜNETEI

Tény, hogy a savas reflux nagyon gyakori probléma. És ha csak évente néhányszor tapasztalod, nem kell különösebben aggódnod, a következményei ugyanis nem lesznek végzetesek. Ettől a fajta savas gyomorégéstől nagyon gyorsan megszabadulhatsz a trükkökkel, amelyeket a továbbiakban fedek fel.

De vigyázat…

Ha véletlenül havonta többször is szembesülsz az alábbi tünetekkel, például:

 • égő fájdalommal a nyelőcsőben,
 • zavaró érzéssel a has felső részén,
 • böfögéssel,
 • az étel viszakerülésével a szájüregbe,
 • szájfekéllyel,
 • rossz lehelettel,
 • keserű szájízzel

vagy akár

 • hányással,

akkor az üzenet világos.

A nyelőcső alsó záróizma nagyon fáradt, ami azt jelenti, hogy a lehető leggyorsabban a segítségére kell sietned. Ellenkező esetben az időszakos gyomorégés krónikus betegséggé fajulhat, amelyet GERD-ként – gasztroezofageális refluxbetegségként ismerünk.

Ez a betegség nagyon súlyos következményekkel járhat. Krónikus rekedtséggel, ismétlődő torokgyulladással, fájó nyeléssel, állandó köhögéssel stb.

Ezért fontos, hogy minél előbb válaszoljunk a következő kérdésekre …

Hogyan tudunk megszabadulni a gyomorégéstől?

VESZÉLYES ROSSZ SZOKÁSOK, AMELYEK GYOMORÉGÉST OKOZNAK

Elsőként minden bizonnyal a rossz szokásokra kell kitérnünk, illetve a gyomorégés okaira, amelyek negatívan hatnak az említett izomra és gyengítik azt, illetve csökkentik annak hatékonyságát.

A gyakori kávéfogyasztást

Ez azt jelenti, hogy mindenekelőtt kerülnöd kell:

 • a gyakori kávéfogyasztást,
 • a dohányzást,
 • az alkoholfogyasztást,
 • a szénsavas italokat

és

 • és bizonyos élelmiszereket, például a paradicsomot, a mentateát, a nagyobb mennyiségű hagymát és fokhagymát, a dióféléket, a túrót, a pirospaprikát, a borsot, a zsíros és rántott, nehéz ételeket stb.

A nyelőcső alsó záróizmát ténylegesen is lazító és lényegesen hatékonyabbá tevő lépésekről és élelmiszerekről van szó.

És mi van akkor, ha relatíve mértékletesen és egészségesen táplálkozol, nem iszol kávét, nem dohányzol, csak időnként iszol meg egy-egy pohár szénsavas üdítőitalt, és ennek ellenére is ég a gyomrod?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, amely egyre több embert megriaszt.

Ha ezzel a problémával küzdesz, és a számodra is ismerős ez a helyzet, akkor még „mélyebbre” kell ásnunk.

A bélflóra egyensúlyának a felbomlása is negatívan hat a nyelőcső alsó záróizmára.

Nézd…

A BÉLGÁZOK ÉS A LASSÚ ANYAGCSERE A KATASZTRÓFA RECEPTJE

A bélgázok és a lassú anyagcsere a katasztrófa receptje

A bélrendszered számos „jó” és „rossz” baktériumnak ad otthont. Ezek elengedhetetlen organizmusok a szervezeted zavartalan működéséhez, továbbá a szuper közérzet és a fitt alak fontos tényezői.

És ha a különböző baktériumok egyensúlya optimális a szervezetedben, gondtalanul élheted az életedet.

Ha azonban különböző tényezők miatt, mint a stressz, az alváshiány, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás stb. negatív változások következnek be a mikrobiomodban, ebből logikusan következik, hogy a gyomorégés folyamatosan meg fogja keseríteni az életedet.

Miért?

Mivel a rossz baktériumok átveszik a domináns szerepet, a beleidben jelentősen több bélgáz kezd felgyülemleni. Ez szétterjed, fokozatosan egyre több helyet foglal el, és így negatívan hat a nyelőcső alsó záróizmára. Mivel a nyomás egyre nő, az izom nagyobb erőhatásnak van kitéve, és egy bizonyos ponton ereszteni kezd. A következmények világosak.

Emellett a felborult bélflóra negatívan hat az emésztőenzimek szintézisére is, ami jelentősen lelassítja az emésztésed, ezért a gyomrodban az elfogyasztott étel számlájára tovább nő a nyomás.

A HATÉKONY MEGOLDÁS EGYSZERŰ

Ezért figyelem…

Ha a viszonylag egészséges életmódod ellenére is gyakran küzdesz gyomorégéssel, ne habozz, és egészítsd ki az étrendedet egy minőségi probiotikum komplex-szel. Ez egy fantasztikus megoldás, melynek segítségével bélrendszeredet a lehető legegyszerűbb módon elláthatod jó baktériumokkal, így visszaállíthatod a tökéletes egyensúlyt, az egészséges mikrobiomot és erősítheted a nyelőcső záróizmát.

Ne feledd…

Ezzel a megoldással nem kizárólag a tünetekre, hanem a probléma forrására összpontosítasz – ez pedig messzemenően a legfontosabb.

MÉG MI SEGÍT A GYOMORÉGÉS ELLEN?

Mindezek ellenére is bekövetkezhetnek olyan pillanatok, amikor fejfájást okoz a égő érzés.

Ez általában olyankor fordul elő, amikor kissé megfeledkezel a mértékletesség szabályáról, túlságosan elengeded magad, és kissé megleped a szervezetedet.

Mivel mindannyian kerülünk néha ilyen helyzetbe, nagyon fontos, hogy tudj cselekedni, néhány percen belül le tudd győzni ezt a kellemetlen problémát, hogy az ne rontsa el a napodat.

Persze több módja van a sikernek. Azonban fontosnak tartom, hogy két, a gyomorégéssel kapcsolatban nagyon elterjedt stratégiát kerülj el.

Még mi segít a gyomorégés ellen

A tej, mint a gyomorégést enyhítő csodaital biztosan az egyik legismertebb módszer, amelyről valószínűleg te is hallottál már. De a kérdés az, hogy valóban hatásos-e?

A probléma ugyanis abban rejlik, hogy a tej valójában serkentheti is a gyomorsavképződést. Ez azt jelenti, hogy az egyénnek ennek következtében lehet, hogy még súlyosabb következményekkel kell szembenéznie.

Ugyanilyen kellemetlenek a különböző gyógyszerek.

Oké…

Egyetértek abban, hogy azonnali segítséget nyújtanak a gyomorégéssel szemben, de ne feledd, hogy jelentős megterhelést jelentenek a szervezeted számára.

És ha gyakran „oltod” a gyomorégést ezzel a megoldással, könnyen előfordulhat, hogy ennek következményei rendkívül kellemetlen formában nyilvánulnak meg.

Ezért azt javaslom, hogy alkalmi gyomorégéssel kapcsolatos problémák esetén az alábbi három stratégia egyikét alkalmazd.

SZÓDABIKARBÓNA

szódabikarbóna

Az első igazán hatékony természetes gyomorégés elleni gyógyszer, amely gondoskodik az azonnali megkönnyebbülésről, két összetevőből áll.

Ezek:

 • a víz

és

 • a szódabikarbóna.

Amikor támad a gyomorégés, a szódabikarbóna csodaszernek számít, hiszen egy savlekötőről van szó, amely semlegesíti a nyelőcsőbe jutó és súlyos fájdalmakat okozó gyomorsavat.

Ezért azt javaslom, hogy egyszerűen keverj össze fél teáskanál nátrium-hidrogén-karbonátot, illetve szódabikarbónát kb. két deciliter vízzel, és máris kész a csodaital. A kissé kellemetlen íze ellenére biztosíthatlak, hogy a megkönnyebbülés azonnali lesz.

BANÁN

Banán

A szódabikarbónához nagyon hasonló hatással büszkélkedhet egy az étlapodon valószínűleg gyakran szereplő élelmiszer is. A banán optimális pH-értékkel bír, amely elengedhetetlen az irritált gyomor megnyugtatásához és a gyomorégéssel kapcsolatos kellemetlen fájdalmaktól való megszabaduláshoz.

A banán textúrája emellett jótékony hatással van az irritált nyelőcsőre, ami azt jelenti, hogy „kettős győzelemről” beszélhetünk.

Amikor tehát felmerül a gyomorégés valószínűsége, kitűnő megoldás, ha egy fél banánt és egy csipetnyi fahéjat hozzáadsz a reggeli turmixodhoz vagy zabpelyhedhez, így gyorsan kezedbe veheted az irányítást.

A CSODÁS GYÖMBÉR

Gyömbér

Az első két stratégiától eltérően, amelyek tulajdonképpen a savtartalom kiegyensúlyozására összpontosítanak, a harmadik megoldással elsősorban a nyelőcső alsó záróizmának a helytelen működéséből eredő gyulladásokat csökkenthetjük.

A gyömbér már évszázadok óta fantasztikus megoldásnak számít a fejfájás, a gyengeség, a fájdalmak és a duzzanatok kezelésére, de többek között a gyomorégés ellen is segít.

Egy szuper élelmiszerről van szó, amelyet különböző módon fogyaszthatsz el. A legegyszerűbben úgy, ha ízletes gyömbérteát készítesz.

Nos…

Mától kezdve, ha problémákat okoz a gyomorégés, gyorsan „elolthatod” a helyzetet.

Számos kliensem probiotikumokkal küzd a kellemetlen égő érzés ellen.

Ezzel az egyszerű, 30 másodperces szokással búcsút inthetnek ennek a felettébb kellemetlen érzésnek, és gondoskodhatnak arról, hogy ez ne ismétlődjön meg.

Complete Biotics

A Complete Biotics egyetlen kapszulája több, mint 20 milliárd jó baktériumot tartalmaz.

Ez azt jelenti, hogy probiotikus komplexünk gondoskodik a jelentős megkönnyebbülésről, és megszabadít az emésztéseddel kapcsolatos bajoktól és szenvedésektől.

Ezért azt javaslom, minél előbb szerezd be a Complete Biotics probiotikum készleted.

=> Rendeld meg probiotikumkészleted, és gondoskodj az emésztésedről


Megosztás a közösségi médián

Mihályról

Gersi Mihály, az egészséges életmódról szóló Golden TREE portál társalapítója, melyet több, mint 100.000 olvasó látogat havonta, valamint a Tökéletes Edzés és a Tökéletes Étrend című sikerkönyvek szerzője.

Olvass többet a szerzőről
AJÁNLJUK
a blogban használt termék
A megfelelő tanácsokkal és információkkal mindenkinek sikerül - neked is!
Add meg email címed az ingyenes tanácsokért, melyek már több, mint 10.000 embernek segítettek.
Legyünk barátok